Stadhouderslaan

En het sneeuwt ook nog. En Dong moet onmiddellijk zijn bed uit. Hoezo, het is zaterdag. Hij hoeft toch niet naar school, zeg ik nog. Dat klopt, maar hij heeft wel een baantje. Dong heeft een krantenwijk bij Trouw. En het sneeuwt ook nog.

Zielig voor Dong en voor de abonnees die nu een ietsje pietsje langer op de krant moeten wachten. Moet ik helpen? Moet ik even met de auto Dong's krantenwijk 'lopen' in Soest-Zuid. Kom, kom, zeg ik nog tegen Anna en draai me nog een keer om. Natuurlijk, ik heb niets met Trouw. Anna wel.

Voordat we trouwen werkt ze bij het dagblad in kwestie.Overal mag en moet ze naar toe. En wanneer er brand in Rotterdam is - een keukenbrand of een uitslaande brand, maakt niet uit - dan wordt Anna steevast gebeld. Inderdaad op haar telefoon thuis. Zo'n mooie zwarte wandtelefoon. Ook van Trouw.

Net op het moment dat iedereen denkt: dat gaat goed met die Anna bij Trouw, moet ze bij de chef komen. O jee, Anna's chef bij Trouw doet ook nog het rode 'niet storen' lampje boven zijn kamerdeur aan. Nou, dan kan je het wel schudden, wil de mare op de Rotterdamse redactie van Trouw.

Enfin, vervolgens is het gesprek zo indringend dat je het vandaag aan de dag met gemak onder de me-too verhalen kan scharen Maar ja, het gebeurt in de vroege jaren zestig. Om mee-too verhalen wordt gelachen, gegnuifd. Me-too verhalen horen er eigenlijk gewoon bij.

Behalve bij Anna's vader. Wanneer hij van het indringende gesprek op de redactie van Trouw, achter dat rode lampje, kennis heeft genomen, is de boot volledig aan. Kijk hem eens gaan. Op zijn gepoetste Solex dwars door Rotterdam, gaat het richting redactie Trouw. Heeft daar lak aan de receptioniste, zo ook aan het beruchte rode lampje boven de kamerdeur en staat dan oog in oog met de vuige belager van zijn dochter.

En dan wordt het ook nog komisch. Beide heren zijn namelijk mannenbroeders. Lid van dezelfde ARP partij en ze kerken ook nog bij het zelfde merk kerk. Mooie boel. En toen? Nou, toen heeft mijn schoonvader gedreigd om alles te verklappen bij de partij en de kerk wanneer de chef voortaan zijn handen niet thuis zou kunnen houden. Die zit bij de chef van Trouw. Wat? Natuurlijk is dat chantage van het zuiverste water. Alleen het werkt wel.

Oké, zucht Anna dan en staat samen met Dong op om zijn krantenwijk in Soest-Zuid voor Trouw te doen. Ze heeft er trouwens een hartstikke leuke auto voor. Een gele Citroën bestel. Eentje met geruite gordijntjes. Echt een auto voor de Trouw-abonnee. En het sneeuwt trouwens nog steeds.

Boudewijn Paans