Soesterbergsestraat

Weet je wie ook heel goed kan opscheppen? Nico van de overkant. Hij schept zo'n beetje op of hij het persoonlijk heeft uitgevonden. Een voorbeeldje? Moet je horen. Nico zegt glashard dat zijn vader in elk vliegtuig kan vliegen, dat je maar kan bedenken. Niet voor niets werkt hij daarom op de basis in Soesterberg. En dat is nog niet alles. Nico's vader rijdt ook op en neer naar zijn werk in een echte jeep, vaak zonder dak.

Niks bijzonders, vindt moeder nog. In de eerste plaats ziet Nico's vader ze vliegen en in tweede plaats komt mijn vader vroeger ook vaak 's middags thuis in een jeep. Maar die is dan wel van prins Bernhard zelf. Dat moet ik van haar maar eens tegen Nico zeggen, wanneer hij zo eigenwijs blijft opscheppen.

Nico van de overkant scheelt dat helemaal niets. Weet je wat hij trouwens nu weer heeft? Nico heeft kaartjes. Vrijkaartjes voor het vliegfeest in Soesterberg. Pontificaal zit hij over een paar weken op de eerste rij, waar hij als 'ie wil zo maar bijna de nieuwste vliegtuigen kan aanraken.

Alleen weet ik niet of Nico ook de hel kan zien. Die hel, waar juffrouw Van Arkel het in de klas altijd over heeft. De hel waar je subiet in terecht komt wanneer je niet doet wat God heeft gezegd. Nou, en daar zit je dan tussen de dansende vlammen in alle gemene oranje kleuren van de regenboog.

Eerlijk gezegd zie ik de hel ook niet helemaal. Ik zie maar een stukje, dat in de romp van de zoveelste startende straaljager verstopt zit. En dan heb ik weleens gedacht: zou die meer dan fantastische vader van Nico ook de hand in het vuur hebben gehad? Kan best.

O ja, en ik vind het ook vreemd dat er na een geslaagde looping van een vliegtuig op de tribune overdreven enthousiast wordt geapplaudisseerd. Net of de piloot, daar hoog in de lucht, het kan horen.

Maar wellicht klappen de toeschouwers voor zichzelf. Dat ze überhaupt zo'n ding in de lucht kunnen houden voor de vrede en vrijheid. Al vijfenzeventig jaar. En dat moet worden gevierd. Ook in Soest. En uiteraard zeker in het Nationaal Militair Museum.

Ik begrijp dat ze daar voor de verandering '40-'45 eens van twee kanten willen laten zien om meer ruimte voor empathie te scheppen. En in een moeite door halen ze daar in Soesterberg ook een auto van Adolf Hitler zelf van stal. Een Mercedes Benz met wel drie assen. Weet je, daar zit ik nu echt op te wachten.

Boudewijn Paans