Prins Bernhardlaan

Achteraf is het best lachen met juffrouw Van Arkel van de eerste en tweede klas op de lagere school. In werkelijkheid lach je natuurlijk niet. En zeker niet om de genoemde juffrouw. Voor je het weet laat ze je tot het donker schoolblijven. Dat scheelt haar helemaal niets. Juffrouw Van Arkel heeft alle tijd van de wereld.

En weet je wat de voor de buitenwacht o zo aaibare juffrouw tevens flikt. Ze zegt – ik citeer maar eens – jullie mogen pas naar huis wanneer ik een speld kan horen vallen. En wat denk je? Inderdaad. Ze laat pardoes een speld uit haar speldendoosje vallen en nog een geluk dat ze die hoort vallen.

En dan wil je eens weten: waar haalt juffrouw in hemelsnaam de tijd vandaan? Simpel, thuis heeft de juffrouw kip noch kraai. Ja, ze heeft een broer en dat moet vast een ontzettend handige jongen zijn. Ga maar na. Never nooit zegt de juffrouw: ik moet als de wiedeweerga naar huis om de boontjes af te halen. Ben je mal. Alles doet kennelijk die broer. Daarom kan ze met gemak onder het schoolblijven heel gemeen roepen dat ze alle tijd van de wereld heeft.

En over dat lachen gesproken: weet je wat juffrouw Van Arkel mij ook leert? Mooi zitten. Echt waar. En dat is, althans volgens juffrouw Van Arkel, recht in de bank zitten en dan met de armen nogal strak over elkaar slaan. Je kan eventueel licht achterover gaan hangen maar dat doe je dan om aandacht te trekken. Bijvoorbeeld als je een moeilijk versje van buiten hebt geleerd of perse ondervraagd wil worden over alle Friese meren.

Op een dag, het speelkwartier is net voorbij, zit heel de klas mooi. Voor de goede orde, we zitten al in vijfde of zesde klas, En we zitten niet gewoon mooi, maar erg heel mooi. Of iedereen aan een touwtje zit. Ja, want WiFi bestaat nog niet.

Wat er aan de hand is? Naast de meester staat een reus van een agent. Eentje die vers van zijn motor met zijspan is gestapt. De agent zoekt klaarovers. Dat zijn kinderen die andere kinderen, met een bordje en een witte riem, veilig de weg overzetten.

Moet je zien. De klas zit nog steeds mooi. Ja, want wie wil er nu niet klaarover worden. Heel eigenlijk ben je dan een heel klein beetje bij de politie. Zeker met zo'n bordje waarvoor iedere automobilist moet stoppen. Heerlijk. Dat is macht en niets is toch mooier dan macht.

Geen idee meer hoe de selectie verder is gegaan. In ieder geval ben ik niet gekozen tot klaarover. Ik kan niet snel genoeg lopen, zeggen ze. Jammer. En ik heb er nog zo voor geoefend om klaarover te worden. Met de matteklopper van moeder als bordje. Nou, en de enige die stopt is de buurman…omdat 'ie thuis is.

Boudewijn Paans