Prins Bernhardlaan

Vandaag wil ik het eindelijk eens hebben over de christelijke gymnastiekvereniging Olympia. Van de genoemde vereniging heb ik nooit iets begrepen. Ligt dit aan mij? Prima, maar leg mij dan maar eens luid en duidelijk uit wat christelijk hardlopen, bokspringen, wandrekken ver-en- hoogspringen of bijvoorbeeld goed rekken en strekken inhoud.

Kijk, de School met de Bijbel begrijp ik met gemak. Niets aan. Op zo'n school leer je bijvoorbeeld dat je iemand niet mag doodslaan, ook niet met de Bijbel. En je moet bijvoorbeeld ook heel erg aardig tegen je vader en moeder zijn. Echtbreken of iets stelen en liegen mag ook al niet. Dat alles en nog heel veel meer leer je op de School met de Bijbel.

Dat sommige leerlingen later de hand lichten met wat ze hebben geleerd, daar kunnen de juffen en meesters op de lagere school met die Bijbel niets aan doen. En omdat ik op die voornoemde school heb gezeten, stap ik met gemak over dat christelijke gedoe aan de rekstok heen.

Bij Olympia ligt dat nogal anders en dat zit 'm in de leider van het spul. Mijn hemel. Ik zie hem nog lopen: die meneer. Hij kijkt of hij de Olympische spelen persoonlijk heeft uitgevonden. En dan zijn loopje. Altijd recht van lijf en leden. Ab Goubitz, ja die van de Ochtendgymnastiek is daar helemaal niets bij.

En dan heb ik het nog niet over de wijze waarop meneer lesgeeft. Nou, daar kunnen ze bij de commando's nog een puntje aan zuigen. Maar meneer geeft ook soms een feestje in Eemland.

Hypocriet als ik ben, wil ik dat weleens meemaken: feesten is immers ook bewegen.

Nou, met meneer aan de deur kom ik er niet in. Met geen tien paarden. En de reden? Durf ik dat nog te vragen? Schaam ik me niet dood? De reden is dat ik niet christelijk ben. Of ik vervolgens zielig ben? Ben je mal, er zijn veel ergere dingen.

Boudewijn Paans