Oranjelaan

Natuurlijk kan het nog. Oke, het grote feest werd gisteren gevierd, maar mij maak je niet wijs dat het vandaag al voorbij is. Daarbij, heel vroeger, pakweg een jaar of achtenzestig geleden, moet ik tot de volgende dag wachten tot mijn heerlijke avondje eindelijk begint.

Leuk is vast anders. Ga maar na. Heel Soest heeft al zijn cadeaus al uitgepakt. En ik sta nog met lege handen. Ik heb toch al gezegd dat leuk anders is. Ik moet wachten totdat Sinterklaas komt. Ja, in dat liedje 'hij komt, hij komt' klinkt dat aardig en spannend. Wat mij betreft kan dat lied ongehoord door naar het Songfestival.

Ten points, als het niet meer is. Maar bij ons thuis slaat de compositie helemaal nergens op. 'Hij komt, hij komt', ja doei, er komt in het geheel niets en niemand. En dan nog eens wat. Moeder is in het geheel niet zo Sinterklazerig. Sterker, ze vindt die Spaanse bisschop, die origineel uit Mira komt, maar grote quatsch. Moeder heeft meer met die andere losbol: de kerstman. Voor hem en de complete Wiener sangerknaben kan je haar dag en nacht wakker maken.

Natuurlijk, om wat tempo in het heerlijke avondje te brengen konden we ons ook behelpen met de dames De Rooy, van een paar huizen verder. De dames gaan elk jaar los als Klaas en Piet. Een duo uit duizenden. Tot op de dag vandaag ben ik gebiologeerd door het prachtige kruis dat sinterklaas De Rooy statig draagt. Maar hij of zij komt er bij ons niet in.

Thuis wachten wij heel braaf op de echte Sinterklaas. Eerlijk gezegd heb ik hem die middag al gezien. Luid en duidelijk zit hij op het paard van prins Bernhard op het schoolplein. Ik wil nog hard roepen: ha papa, ha papa. Dat laat ik, want dan zou ik alles maar bederven en ik wil heus niet altijd alles bederven, Vanaf het paard zegt Sinterklaas nog dat hij het heel erg druk heeft. Nou, en dat heb ik op ons heerlijke avondje gemerkt.

Tjeetje, wat wordt er voorzichtig laat aangebeld. Moeder doet open en krijgt pardoes twee zoenen van Zwarte Piet, waarop ze lacherig zegt: doe niet zo gek Jan Kuiten. O jeetje, maar waar is Sinterklaas? Sinterklaas zit met zijn mantel vast aan het tuinhek. Eenmaal binnen ruikt moeder bij de twee een sterke cafélucht en stuurt Sinterklaas onmiddellijk naar bed en Zwarte Piet naar huis. Mijn cadeautje krijg ik morgen wel.