Kerkplein

Daar sta je dan op het trapje bij de bank. Ga ik er naartoe of ben ik er net geweest? Geen idee meer. Doet er ook weinig toe, zeg maar niets. Een feit blijft dat ik op een gegeven moment op dezelfde traptree sta als Herman van Veen.

Ik heb het nog in een vergadering op de zaak over Herman gehad, omdat Herman op de televisie komt. Niets bijzonders wanneer je een blad maakt dat bladzijden lang vertelt wat er is te zien en te horen op radio en televisie.

Om er maar eens geen doekjes om te winden: Herman is in de vergadering een stevig punt van discussie. Ergo: men vindt Herman niet leuk. Altijd amusant, want voor een bijeenkomst zonder discussie kan je net zo goed een uitvaart bezoeken.

Dus speel ik maar weer eens voor democraat, terwijl ik bij meneer Meeder net een lp van Herman heb aangeschaft waar die op zingt:
En Jezus was een visser/Die het water zo vertrouwde/Dat hij zomaar over zee liep/Omdat hij had leren houden/Van de golven en de branding/Waarin niemand kan verdrinken/Hij zei "als men blijft geloven/Kan de zwaarste steen niet zinken"/Maar de hemel ging pas open/Toen zijn lichaam was gebroken/En hoe hij heeft geleden/
Dat weet alleen die visser aan het kruis.

Ik laat dat stukje van de lp nog een keer aan mijn schoonvader horen om te laten zien dat ik echt wel ruimdenkend ben. Geen idee of hij me eigenlijk gelooft.

Niet dat Herman die ochtend op de trap voor de bank zich maar iets van de discussie op de zaak heeft aangetrokken. Ben je mal. Moet je voor de aardigheid eens zien hoe fris en fier Herman het plein middenin voor de bank overziet, net of het ergens glorieus te Italië ligt. En daar ligt het plein niet eens. Het plein ligt in Soest en dat is weer aan alles te zien.

Kijk maar naar links, is daar nu een cafe of een uitspanning waar ze vele soorten ijs verhandelen? En recht tegenover de bank staat uiteraard de kerk. Heel logisch want anders zou het plein in kwestie niet het Kerkplein worden genoemd. En wat ze in zo'n perceel uitspoken kan je je jarenlang kwaad overmaken, maar sinds de paus een paar maanden zelf heeft gezegd dat die ontucht allemaal de schuld van de Satan is vind ik dat een hele geruststelling.

O ja, en over de hoofdweg, de rotonde als verkeersobstakel is in Soest nog niet uitgevonden, staat de winkel met de goudvis in een kom. Als een gemankeerde Pieter van den Hoogenband zwemt de vis dagelijks duizenden rondjes voor het vaderland weg.

Dan is het daar op de trap bij de bank mooi geweest. Ik bekom een knikje van hem en ik geef een knikje terug. En dan is Herman van Veen weer weg.

Boudewijn Paans