Ereprijsstraat

Met het nieuwe rijbewijs van Willem de Groot ga ik het helemaal maken. Ik weet het zeker. Want De Groot is niet alleen directeur van een reclamebureau. De Groot is ook hoofdredacteur van het VW-blad voor mensen die Vooruit Willen. Net als de beroemde keeper Piet Schrijvers, die het bureau heeft verlaten, wil ik ook carrière maken in de journalistiek. Ik ben dan wel ooit ontslagen bij Het Vrije Volk, maar da's geen punt. Aan mij is echt geen bevlogen socialist verloren gegaan, dus nogmaals ik wil sterk terug komen in het blad voor mensen die Vooruit Willen.

Ergo, in de wielsporen van de Soester journalist-dichter Frans van Mastricht treden. Frans komt met een wild plan bij Willem de Groot. Echt, dan moet je echt bij Willem zijn. Met zijn kippenborst vooruit maakt 'ie een gebaar van: kom maar eens op Franske. Oké, Frans komt op. Hij wil met zijn Volkswagen een ritje naar India maken en daarover weer een reportage met foto's schrijven voor het blad voor mensen die Vooruit Willen.

Willem de Groot staat paf. Hij begint uit het raam te staren, op een manier waarop hij het patent heeft. Dan wil hij het plan nog een keer horen. Frans houdt vol dat 'ie met een VW naar India wil. Echt waar? Willem informeert meteen wanneer Frans vertrekt.

Na een paar maanden komt Frans terug met een schitterende reportage plus de vrouw van zijn dromen. Ik ga proberen Frans te kopiëren. Maar ik ga voor de verandering richting Zweden. Zweden zegt Willem de Groot helemaal niets, ook al is Zweden best wel 'in', onder andere door de grote cineast Ingmar Bergman. Maar ik moet vooral doen wat ik niet laten kan, vindt Willem de Groot, wanneer hij maar een mooi Volkswagen verhaal krijgt. Komt ik orde, zeg ik nog.

Kijk. ik rij al op de autobahn richting Hamburg. En dan begint het weer te sneeuwen, maar dan in het Duits. Voor mijn Volkswagen is dat geen punt, denk ik nog. Da's grote onzin. Mijn Volkswagen houdt er voorgoed mee op. Oke, ik krijg nog wel een andere auto. Maar dat is een Ford. Heel fijn. Maar probeer met een Ford maar eens een Volkswagenverhaal te maken. En weken later 'thuis' zegt Willem de Groot woedend dat ik niet moet denken dat ik Frans van Mastricht ben of ooit zal worden.

Boudewijn Paans