Amsterdamsestraatweg

De mooiste oorlogszin is misschien wel van de onlangs overleden oom van Chris, oom Aart.

Als jongen van bijna zestien jaar maakt hij in meidagen van '40 een fietstocht van Amersfoort naar Haarlem, waar zijn vader als beroepsmilitair is gelegerd. Bij Soest passeert oom Aart een Nederlands stuk luchtafweergeschut. Hij ziet meteen dat het stuk verkeerd staat en roept naar een soldaat in Soest: ,,Je moet de andere kant op schieten, sukkel!"

Chris behoudt in een lief in memoriam op twitter zijn oom en het zinnetje voor de vergetelheid. Ja, laat dat maar Chris over. Jaren werkt hij als journalist bij de Gooi-en Eemlander, de krant waarmee ik in Soest ben opgegroeid.

Verslaggever van die krant Van der Pol komt vaak zondags laat in de middag bij ons thuis een kopje thee of iets sterkers doen en tracht vader dan, zonder succes overigens, de laatste paleisnieuwtjes te ontfutselen.

Maar eerlijk is eerlijk, Chris maakt eerst kennis met Anna, mijn vrouw. Want van de ene dag op de andere nacht is Anna dus eindredacteur van de krant in Hilversum.

,,En dat moet midden in nacht gebeuren?" hoor ik me nog naar de bekende weg vragen. En ik vraag me ook af of ik nu werkelijk te weinig verdien of dat eindelijk de tweede emancipatiegolf Soest heeft bereikt?

Het valt allemaal wel mee. Echt waar. Helemaal wanneer ik me herinner dat mijn schoonmoeder ook het aanrecht verruilt voor de toonbank van de broodgigant Van der Meer en Schoep, hier in de stad.

Niks aan de hand dus dat Anna 's nachts werkt. Een keer komen we elkaar onderweg nog tegen. Iets voorbij het Paleis Soestdijk. Ik kom op een avond uit Carre. Ik heb hard gewerkt met Freek, toen 'ie nog leuk was. En Anna moet weer naar die krant. Heel gezellig. Nou, en de kinderen dan? De oudsten helpen zich in de ochtend al zelf weg. En de jongste vindt het maar wat geinig dat 'ie zomaar cola bij het ontbijt mag.

Nog een geluk dat ik door al dat gedoe Chris leer kennen. Doordat hij bij mij is komen werken, heb ik misschien kennisgemaakt met de mooiste oorlogszin.

Boudewijn Paans