Amsterdamsestraatweg

Nee, de mevrouw van de marechaussee maakt geen grapje. Oké, op Koninginnedag van vroeger staat ze met een levensgevaarlijk ontbloot sabel voor het hek van het paleis. Geen lachje kan er dan af, ook al is het achter haar rug groot feest.

'Onvervroren' staat zij van de marechaussee nu ook aan de rand van het bad, waar ik onmiddellijk uit moet komen. Zo niet, dan neemt ze dus al mijn kleding in beslag en dan zie ik maar hoe ik thuis kom.

Om tijd te rekken trek ik nog een baantje in het wonderschone bad en onderwijl bedenk ik hoe dat ongeveer zou moeten: bloot over de Stadhouderslaan fietsen. Moet je horen, mij kan het niet schelen. De uiterlijke geslachtskenmerken van dames en heren zijn mij genoegzaam bekend. Al jaren is er niets nieuws onder de zon, maar de ophef daarover is al eeuwen onuitroeibaar. Nogmaals het is mij om het even en dat komt zo.

Vakantieslang mag ik met moeder mee naar haar Duitse zusjes. Leuk is heel anders. Maar ja, je bent jong en je hebt niets te willen. Nog een geluk dat ik mijn cowboypak uit Soest aan mag houden. Bij dat pak hoort een vergulde revolver, waarmee ik virtueel nogal Duitse kinderen omleg. Wanneer dat gedaan is moet ik binnenkomen voor de koffie en de koek. Onverwijld.

En de tantes binnen vinden dan stuk voor stuk dat ik er niet uitzie voor de koffie en koek. En dan moet ik eerst gewassen worden. In keukengootsteen. Und ganz feste.

Vervolgens word ik gereinigd of ik in alle mijnen van het Ruhrgebied ben geweest. En niet een keer. Ben je mal. In de keukengootsteen zien al mijn vijf tantes hun kans heel schoon.

O,o, wat hebben ze een pret. Moet je zien. Vooral in mijn liezen is het een grote bende. Ja, en tevens in de bilnaad weten ze blindelings de weg. Tjonge, tjonge roepen de tantes om beurten, maar dan uiteraard in het Duits. Tja, en op die manier slaat je preutsheid wel definitief op de vlucht. Ben je in ommezien alle schaamte voorbij.

Die ervaringen zijn toch wel handig wanneer je nogal bloot in een koninklijk bad ligt en een mevrouw van de marechaussee vindt dat je er onmiddellijk uit moet komen.

Enfin, die middag is het nog best wel laat geworden. En thuis gelooft niemand me. Heel raar en opnieuw denk ik: een eigen zwembad lijkt me wel wat.

Boudewijn Paans