• Eempers

Jaarwisseling 'redelijk rustig' verlopen, wel meer vernielingen

SOEST De jaarwisseling in Soest en Soesterberg is redelijk rustig verlopen; er hebben zich geen grote incidenten voorgedaan, meldt de gemeente. ,,Dit is in lijn met het regionale beeld van de politie en de Veiligheidsregio Utrecht."

Aan de Smitsweg vond rond half twee 's-nachts een incident plaats waarbij de brandweer met vuurwerk werd bekogeld. ,,Er zijn daarbij geen gewonden gevallen. Hoewel de brandweer zijn bluswerkzaamheden wel kon uitoefenen, ervaarden zij de situatie wel als bedreigend en hebben daar ook melding van gemaakt."

Burgemeester Metz betreurt het zeer dat de landelijke tendens van het belagen van hulpverleners zich ook in Soest openbaart. Bij het evalueren van de jaarwisseling zal hij met politie en justitie overleggen op welke manier de daders, zowel strafrechtelijk als bestuursrechtelijk, bestraft kunnen worden.

In de wijk Smitsveen waren er aan het begin van de avond wat kleine incidentjes met vuurwerk richting de politie. ,,De buurtvaders vanuit De Zwarte Zee hebben zich met succes de hele avond op straat ingezet om bij te dragen aan een goed verloop van de jaarwisseling." Burgemeester Metz toont zich blij met deze inzet vanuit de samenleving. ,,Mede dankzij de aanwezigheid van de buurtvaders is overlast, op het incident met de brandweer na, binnen de perken gebleven."

VERNIELINGEN Uit een eerste inventarisatie blijkt dat het aantal vernielingen is toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Voorlopig wordt de schade geschat op 1.500 euro in Soest en 1.750 euro in Soesterberg. Dit is meer dan vorig jaar, maar in lijn met jaren daarvoor. Er was ook sprake van schade aan (afval)containers en bushokjes. Dit zijn geen eigendommen van de gemeente. De kosten daarvan zijn daarom niet opgenomen in dit overzicht.

Ondanks de vernielingen en kleinere incidenten kijkt burgemeester Metz relatief tevreden terug. ,,De jaarwisseling is weliswaar niet helemaal probleemloos verlopen, maar ik ben blij dat grote incidenten zijn uitgebleven."