• Tourploeg 1981, met o.a. Theo Koomen, naast Koos Postema.

    Foto NOS
  • SCO28Hans Hoogendoorn

    Ronald Kersten

Hans Hoogendoorn maakt boek over Radio Tour de France

SOEST Radio Tour de France is een niet weg te denken instituut op de Nederlandse radio. De ontspannen sfeer, de tourartiest van de dag en de jingles kleuren elke zomer. Het boek Tourflits, bedacht door Soester Hans Hogendoorn, beschrijft de romantiek van het radioprogramma in het decor van de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

Peter Beijer

Op straat zal hij niet snel herkend worden, maar Hans Hoogendoorn is een bekende Nederlander. Hij is na veertig jaar nog steeds de stem van Radio 1. ,,Buiten is het vijf graden, binnen zit..." wordt nog altijd door de vitale Soester (69) met de sonore basstem ingesproken.

EERSTE UUR Hij begon zijn radiocarrière bij Radio Lukas en zeezender Radio Noordzee. De ANP, de NOS en de Wereldomroep volgden. Thuis in zijn eigen studio zet de diskjockey zijn producties op band. De radiomaker is een van de mensen van het eerste uur van Radio Tour de France en nog altijd betrokken bij de realisatie van het programma dat in 1970 de ether verkende. ,,Radio is als een theater in je hoofd. De wielerwedstrijd via de radio beleven zorgt voor een persoonlijke waarneming. Theo Koomen was een meester in het verslaan van een etappe. Achterop de motor van de Belg Raymond Nackaert wist hij een saaie etappe zo te beschrijven dat het in de hoofden van de luisteraars een spannende wedstrijd werd. Het maken van een populair radioprogramma in de setting van de Tour de France levert prachtige verhalen op. De mooiste hebben wij gebundeld in het boek Tourflits dat ik samen met auteur Jairo van Lunteren heb gemaakt."

SPANNING Het sportboek is een collectoritem voor de wieler- en radioliefhebber. Een boek met anekdotes, foto's, sfeervolle verhalen en uniek beeldmateriaal. Via QR-codes kan de lezer filmpjes en verslagen downloaden via zijn smartphone. Hogendoorn is blij met het resultaat: ,,Theo Koomen en Jacques Chapel komen tot leven. Mart Smeets en Jeroen Wielaert beschrijven de spanning tussen radio en televisie. Gerrie Kneteman met zijn Kneet-story. We hebben een mooi verhaal over Peter Winnen die in 1981 op Alpe d'Huez won. Het liveverslag van deze heldendaad, uit de mond van Theo Koomen, is via een QR-code te horen. Het boek gaat over het belangrijkste wielerevenement ter wereld, maar dan bekeken vanuit de radiostudio."

MUZIEKKEUZE Belangrijk deel van het succes van Radio Tour de France was de muziekkeuze van samensteller Herman van de Velde. ,,Herman zag het belang in van programma's als Langs de Lijn en Radio Tour de France. De Rotterdamse groep 'The Amazing Stroopwafels' is bij het grote publiek bekend geworden dankzij Herman. 'We gaan naar Frankrijk' is hét Radio Tour de France-lied en dan te bedenken dat de oorspronkelijke titel van het liedje was: 'We gaan naar Duitsland, we komen nooit meer terug.' Dat lag, een paar decennia na de oorlog, nog erg gevoelig."

,,Muziek is erg belangrijk voor het programma. De begin- en finishtune zijn gecomponeerd door Rein van den Broek, bekend geworden als lid van Ekseption. Het nummer Trumpet Cross schreef Rein als tune voor een wervingsspotje voor het leger. Herman was zijn buurman. Hij hoorde het en ging het gebruiken als openingstune voor Radio Tour de France. Tarantuella is ook van Rein en dat wordt al jaren als finishtune gebruikt."

TRANSISTORRADIOOTJE Tourflits is een 'pageturner'. Technici, verslaggevers en presentatoren van vroeger en nu komen aan bod in meer dan dertig interviews en verhalen. Rode draad van het boek is het levensverhaal van schrijver Jairo van Lunteren (44). Zijn aandacht werd ooit getrokken door een opgewonden stem uit een transistorradiootje. Het was de eerste kennismaking met Radio Tour de France. Van Lunteren was negen jaar en vanaf dat moment in de ban van de Tour en van Radio Tour de France. Een radioprogramma met veel Soesters invloeden. Naast Hans Hoogendoorn lever(d)en en (voormalige) plaatsgenoten Bram Gaillard, Koos Postema, Robbert Meeder en Klaas Samplonius belangrijke bijdragen aan Radio Tour de France.

Tourflits beschrijft de romantiek van het radioprogramma in het decor van de grootste wielerwedstrijd ter wereld. Het is uitgebracht in een beperkte oplage, verkrijgbaar in onder andere de boekwinkel en via internet, en kost 20 euro.