Ambassadeur

Actueel 16 Mei 2017

Veerle van Zanten is een doodgewone meid van 10 jaar die met haar vriendinnen over meidendingen praat en met haar jongere broertje zo nu en dan lekker kibbelt.
Toch zijn er niet veel leeftijdsgenoten die net als zij ambassadeur van de VN Werelddoelen worden.
Op 1 juni, tijdens de Internationale Dag van het Kind, wordt ze door het ministerie van Buitenlandse Zaken benoemd en begint ze met haar taak.

Dat heeft alles van doen met de aandacht van Veerle voor de aarde. Met een vader die zich veel met duurzaamheid bezighoudt in zijn werk, werd Veerle al op jonge leeftijd gewezen op de waarde van het leven. ‘Ik zou niet willen dat mijn kinderen later, of hún kinderen, met mondkapjes door het leven moeten. Zij moeten net zo goed kunnen leven zoals wij dat kunnen. Daarom wil ik mijn best doen om zo goed mogelijk met de aarde om te gaan. Straks in mijn rol als ambassadeur, kan ik helpen anderen te wijzen op de dingen waarmee we dat kunnen doen,’ steekt de jonge Veerle van wal. Ze komt net van school en moet binnen een halfuur door naar hockey.

Elektrische auto

‘Ja, ik ga op de fiets natuurlijk. Ook in mijn eigen leven, probeer ik op te letten. We doen thuis bijvoorbeeld aan afvalscheiden. En we letten op het licht. Dat hoeft niet onnodig te branden. Eten weggooien doen we nooit. Dat gaat in bakjes in de koelkast en wordt de volgende dag meegenomen naar het werk voor de lunch. Op ons huis hebben we zonnepanelen. En we rijden een elektrische auto. We proberen niet te lang te douchen. Er zijn grote en kleine dingen die je kunt doen om de wereld een betere plek te maken. Je hoeft er niet een heel ander leven voor te gaan leiden. Alleen even net ietsje extra nadenken. Alle kleine beetjes helpen.’
Met de contacten van haar vader in de wereld van de duurzaamheid en Veerle, die niet bang is uitgevallen en best in de aandacht durft te staan, kwam ze terecht in de landelijke campagne ‘17 doelen die je deelt’. In een filmpje doet zij een hartstochtelijke oproep om schone (en betaalbare) energie te gaan gebruiken, verder te ontdekken en uit te vinden.

Willie Wortel

‘We gebruiken steeds meer auto’s, en we maken steeds grotere fabrieken. Maar daarmee maak je de
wereld kapot. Er bestaan mogelijkheden voor schone energie, waardoor we langer met de aarde kunnen doen. We worden als mensen ook steeds knapper. We kunnen steeds meer maken en ontwikkelen. Ik zou willen dat we nieuwe dingen gaan uitvinden om schone energie op te wekken. Toen ik voor het eerst de Donald Duck ging lezen, ontdekte ik Willie Wortel. Ik heb een hele tijd Willie Wortel willen worden. Want die kan zo iets wel.’ Veerle lacht.
Inmiddels wordt de jonge dame wijzer. ‘Ik weet nog niet goed wat ik wil worden. Belangrijk is dat het uitdagend zal zijn. Maar dat vind ik nog wel uit.’ Ze heeft wel een droom voor die tijd dat ze volwassen zal zijn. ‘Mijn droom voor het jaar 2030 is dat alle energie die we gebruiken op de wereld dan schoon zal zijn. Ik ga er in de tussentijd hard mijn best voor doen.’
Via haar rol in de campagne ‘17 doelen die je deelt’ is Veerle gevraagd (overigens net als zestien andere Nederlandse kinderen die meededen aan de campagne) om ambassadeur te worden voor de VN- Werelddoelen. ‘Ik kijk er heel erg naar uit. Best wel een grote taak natuurlijk naast school en alle gewone dingen. Ik zal gaan vertellen over schone energie. Best wel spannend. Maar heel leuk.’

Prijsvraag

17 doelen die je deelt, een initiatief van ondernemer Anne-Marie Rakhorst, moeten ervoor zorgen dat de wereld in 2030 een betere plek is om te leven. Voor iedereen. Daarvoor zijn goede ideeën en slimme oplossingen nodig. Wie tussen de 6 en 17 jaar oud is, kan meedoen aan de 17 doelen prijsvraag. Nieuwsgierig? Neem eens een kijkje op de website: www.17doelendiejedeelt.nl.

← Hans Mönnich ‘Durf te vragen’ →

Leave A Reply

Leave A Reply